Till startsida

Profiler genom åren - Anders Bjurestig

Jag blev medlem I PMI 2003 och fick min PMP certifiering på våren 2004 om jag minns rätt. På mitt första seminarium om Critical chain i Lund träffade jag Patrik Bergström, den dåvarande ordföranden. Vi började prata och helt plötsligt så var jag ansvarig för seminarierna i södra delen av Sverige. Under åren var jag ansvarig för seminarier i södra östra och norra Sverige. 

På den tiden så var det i princip styrelsen och max en handfull volontärer. Chaptert växte stadigt med ca 100 medlemmar om året och hade en stor påverkan i PMI internationellt och mycket goda kontakter med PMIs styrelse och anställda personal i USA. Under mina år så genomfördes ett antal större endags event i Stockholm. Vi pratade mycket om arbetsgrupper och volontärer men fick i princip aldrig i gång det.

2009 blev jag vald till ordförande, vilket jag var i tre år. Dessa tre år var oerhört intensiva med väldigt många nerlagda arbetstimmar. Men för första gången både såg jag och förstod PMI Sweden chapter i sin helhet. Det är väldigt lätt att man som styrelsemedlem fastnar i sina delar och inte tar in vad som sker i resten av chaptret. Mitt fokus under mina tre år var stabilitet och förståelse, en volontärs organisation har väldigt lätt att glömma. Det blev översyn av våra styrande dokument, vision och mål för att allt skulle hänga ihop. Vi gjorde en riktig djupdykning i medlemsstatistik för att förstå vad som hände och städade upp i våra register.

Anders Bjurestig, mångårig ordförande i PMI SE

2011 beslutade vi att efter ett antal större endags seminarier att det var dags att göra vår första kongress. Förebilden var PMI:s globala kongresser med flera spår av talare. Nyckelord var kvalitet, hela eventet skulle utstråla kvalitet, talare, mat och giveaways. Ett annat var överkomligt, det skulle vara rimligt pris där var vår måttstock Svenskt Projektforums årliga event. Hela den sommaren ägnades åt koncept framtagning, marknads- och  sponsringskoncept. Vi plockade fram de bästa talarna vi hade träffat på vid andra kongresser. Anders Tjernberg ledde arbetet och vi fick också ett stort uppsving av volontärer kring detta event. Vi lyckades skapa Sveriges största projekt event och det har hållit i sig sedan dess. Även i södra Sverige så började volontärerna att strömma till under Mattias Georgson-Petrens ledning. Denna tillströmning gjorde att vi skapade en HR-roll, volontärsansvarig, först som en fristående roll därefter som en styrelsepost.

Åren som ordförande var oerhört givande och en skola för hur man driver ett företag. Ja, PMI Sweden Chapter är ett företag som leds av projektledare och utan vinstintresse. Ofta vill man tillämpa projektverktyg, men man får tänka sig för.

Efter åren som ordförande var jag ansvarig för valberedningen i tre år och sedan dess har jag hjälpt chaptret med governancefrågor.

Men den största behållningen av PMI är människorna. Engagerade människor fulla med energi och idéer. Kontakter inte bara i Sverige utan över hela världen!