Till startsida

The Global Hack - Världens viktigaste projektportfölj just nu?

Samtidigt som myndigheterna runt hela världen håller människor isolerade, kokar internet och sociala medier. Webbinarer har aldrig varit så poulära och blir snabbt överbokade. Fler och fler möten och affärer sker digitalt. Samtidigt har en global rörelse startat. En rörelse som går ut på att hacka Coronaviruset och den globala krisen.

Global Hack är en online-hackathon som är utformad för att dela och snabbt utveckla idéer för brådskande behov av lösningar för den nuvarande krisen, liksom att bygga motståndskraft efter pandemin. Prispotten för de bästa idéerna är 195 000 euro. Pengarna ska gå till att förverkliga de vinnande idéerna. Det är alltså inga prispengar som tillfaller någon person. 

Global Hack är ett globalt initiativ som förenar Hack the Crisis-rörelsen och de 40+ hackathons som organiseras inom ramarna för denna rörelse. Detta är verkligen en global insats och rörelse som involverar samhällen och arrangörer från hela världen. Exempelvis genomfördes “Hack for Sweden”, även kallat “Hack the crisis”, bara några dagar innan “The Global Hack”. Innovationstävlingen Hack the crisis lockade rekordmånga deltagare. Från fredag eftermiddag till söndag kväll jobbade 7 400 deltagare med att ta fram nya digitala lösningar som kan hjälpa till att stävja effekterna av covid-19. Bland hackatonets sex vinnarna finns ett nytt, billigt och snabbproducerat skyddsvisir till vården.

Global Hack har redan dragit uppmärksamhet över hela världen - uppmärksammat av bland annat Forbes, Silicon Republic, CNN - och förde med sig en flotta av mentorer i världsklass, till exempel Sam Altman, VD för OpenAI, tidigare president för Estlands Toomas Hendrik Ilves och Khaliya - folkhälsospecialist och neuroteknolog.

Spåren är inspirerade av FN: s hållbarhetsmål och täcker huvuddelen av världens globala framtida utmaningar. Det är inom dessa områden som vi troligen kommer att se de största utmaningarna. Ett spår är “Work” och går ut på att det är möjligt att många av de tillfälliga förändringarna under den här perioden blir den nya normalen och förblir permanenta.

Arbetet sker enligt en förutbestämd process. En projektmodell kan man säga. Det finns flera volontärer och mentorer som stöttar arbetet och lotsar teamen genom processen.

  • Let's get ideas going in Slack

  • Register your idea on devpost

  • Team announced and Hackathon Starts (9 april)

  • The hackathon Ends (11 april)

  • Evaluation on Guaana (11 april)

  • Demos & Awards (12 April)

Jag som brinner för projekt och innovativa arbetssätt var naturligtvis nyfiken på att testa detta. Arbetet som sker helt virtuellt, bygger till stor del på kommunikation genom samarbetsverktyget Slack. Det finns en stor mängd kanaler där man kan ställa frågor, fråga efter ett projekt att delta i, eller pitcha sitt egna projekt och på så sätt rekrytera till sitt team.

Inledningsvis kommer jag i kontakt med Dania Mahmudi, en student inom materialteknik från KTH. Vi bollar idéer och försöker hitta några andra svenskar. Efter en stund har Dania hittat ett team och våra vägar skiljs åt. 

Det hålls en kickoff virtuellt genom Facebook live. Det finns två värdar som peppar alla deltagare och gör intervjuer med volontärer och mentorer. Livesändningarna körs sedan med jämna mellanrum under hela eventet. Värd för ett av spåren är Inês Boski som är bosatt i Sverige. Inês fokus är  idéer som engagerar myndigheter. “Myndigheterna är de som har väldigt stor potential att driva de förändringar som krävs och ta hand om de idéer som tas fram” beskriver hon under en av livesändningarna.

Norges kronprins Haakon Magnus intervjuas

Jag anmäler mig som frivillig och får tre förfrågningar. Ett projekt handlar om att samla data om klimatfördelarna med att många stannar hemma och arbetar. Det vi har sett på nyheterna, hur vatten klarnat i Venedig och hur smog har lagt sig runt storstäderna. Ett annat projekt handlar om en ny plattform för lärande. Dessa båda projekt är på ett idéstadie och har väldigt enkla prototyper i form av landningssidor. Det är nämligen ett krav att idéer som ingår i tävlingen ska ha någon form av prototyp som kan användas som demo. Det tredje projektet är en redan ganska etablerad kommunikationsplattform mellan läkare och patient. Ganska likt de appar såsom Kry, som blivit populära i Sverige. Idén är att läkare och patienter ska kunna mötas globalt och inte vara nationsbundet. I det projektet söker man kontakt med läkare och vill ha hjälp att nå ut.

I de olika projekten är dialogen så småningom i full gång. Vi diskuterar målet med helgen. Vem som gör vad. Det är helt och hållet självorganiserande och agilt. Någon startar en delad mapp i Google Drive och det börjar hackas allt ifrån tekniklösningar till marknadsföringidéer. Projekten är som sagt globala. Några jobbar intensivt en period för att sedan säga godnatt. 

Inês Boski som är bosatt i Sverige pratar om myndigheternas ansvar och möjlighet att skapa förändring.

I skrivande stund pågår eventet för fullt. Dag två är här. Projekten ska under morgonen ha samtal med ledaren för spåret där projektet är inplacerat. Här ska projektet genomgå en enkel granskning av progressen. Kvällen innan förbereds projekten på att kunna visa upp något, ungefär som en sprintdemo - efter 12 timmar! 

Det ska bli väldigt intressant att se vem som vinner. Jag är otroligt imponerad av hur det hela är organiserat och över det engagemang som finns hos alla deltagare. Är det här starten på en global trend på hur framtidens arbete ser ut? Projekt är en arbetsform som har stora möjligheter att stötta hur organisationer uppnår sina mål. Organisationer och ekonomier runt om i världen behöver lösa enorma utmaningar. Och det behöver gå snabbt. Från miljöpåverkan, infrastruktur och rent vatten för en växande befolkning, till att hantera disruptiva marknader och nya teknologier. PMI har infört begreppet The Project Economy™. Vi går mot att prata om termer i vad som behöver göras och att hitta det bästa sättet att göra det. Genom definierade ramverk till ... vad som helst, så länge det fungerar! Inom PMI vill vi bidra till en värld där människor har de färdigheter och förmågor de behöver, för att göra idéer till verklighet.

Av: Richard Svahn, VP Marketing & Communication, PMI Sweden Chapter

💡 Posta idéer och diskutera på Slack: theglobalhack.com/slack
🐦 Tweeta om utmaningar som behöver lösas @theglobalhack
🔎 Inspiration och mer information? theglobalhack.com

 

2020-04-10