Till startsida

Sanningen är den ultimata tidspararen! 

Hej, alla… ta det lugnt, detta är inte en till artikel om ”bla bla, så här ska du driva ditt projekt” (!), 

Låt mig börja med detta: Jag avskyr projekt som drivs med Excelark och som, när de håller på att förlora kontrollen, får den lysande idén ”om vi lägger till ännu en kolumn i Excelarken, då kommer vi få kontroll igen”. Projekt drivs av människor! Bra, nu fick vi det ur vägen.

Mitt namn är Mattias F. Khaki, föredrar bara Khaki, och jag är misslyckad lyckad projektledare. Det är vad jag sa när jag gick med PMA (Project Managers Anonymous). 

Jag har jobbat i ett par år nu med företagskultur, agilitet och projektledning.
Det finns inget som heter ”sanningen”, bara perspektiv. Det jag skriver är inget nytt och ingen absolut sanning, bara mitt perspektiv! Ju fler perspektiv du har på ett ämne ju närmare är du en sanning.

Agilitet (byt ut ”agilitet” till ”projektledning” eller ”ledarskap” om du vill) handlar om att kunna vara reaktiv till en föränderlig sanning, genom feedback från kunden, och samtidigt få ut det bästa kundvärdet.

Kanske är dags att starta en feedbacktrend på ditt projekt? 

För att vi ska lyckas ge bästa kundvärde till våra stakeholders eller kunder rekommenderar jag att ni börjar söka sanningen inom ert egna projekt. Drivs ditt projekt optimalt? Drivs det av rätt personer? Behöver du en kurs i något för att driva projektet bättre? 

Att fråga om feedback som projektledare kan vara skrämmande men det är en viktig trend att starta. Genom att be om feedback eller börja ge feedback kommer ni kunna förbättra flödet inom ert projekt. Detta i sin tur kommer att leda till ännu mer kundvärde. Men varför be om eller ge feedback?

Enkelt, för att detta kommer att sätta kulturen för ert team, projekt och företag.  

Den enklaste kulturen att anpassa för alla projekt är en kultur av uppriktighet. Uppriktighet betyder inte att vi ska säga allt vi tycker och tänker! En kultur av uppriktighet har enkla guidelines.  

Rätt Mindset

  • ”We all need people who will give us feedback. That’s how we improve” Bill Gates. Försök att ha detta i bakhuvet hela tiden. 

Ge styrkande feedback

  • Detta handlar om att förstärka någons positiva beteende. Var specifik med den positiva feedbacken du vill ge. Till exempel: ”Okänd Persson, hur du skötte mötet igår och svarade på alla frågor direkt och kortfattat tyckte jag var väldigt bra!” Försök att tänka lika mycket på det du vill berömma som det du vill kritisera, för det är viktigt att du inte låter falsk.

Ändrande feedback

  • Detta handlar om att ändra någons beteende. Återigen, var specifik med denna typ av feedback. Till exempel: ”Sättet du tilltalar mig får mig att känna mig förlöjligad. Det får som konsekvens att jag inte vill bidra med mina idéer till projektet”. Eller: ”Jag tycker det arbetet som du utför är mediokert och håller låg kvalitet. Är det något som är fel? Finns det något jag kan göra eller förändra i mitt beteende för att hjälpa? Känner du att du har allt du behöver för att lyckas?” 

”Varför är kultur så viktigt då?” hör jag er fråga i tystnad.

För att kultur äter strategi. Jag sade det för 5 år sedan, Ericsson och Ford sade det för 10-ish år sedan och Peter Drucker sade det först. Kanske är det dags att alla börjar lyssna och ta detta på allvar!
 
Varför äter kultur strategi? Här är fyra anledningar, men det finns fler:
 
#1 Människor är lojala till kultur, inte strategier eller projekt → ”Var lojal och få lojalitet tillbaka” – Okänd Persson. Människor kommer att vara lojala mot en kultur även om den kulturen är dålig. Den klassiska ”skvaller och prata strunt bakom någons rygg om deras intelligens” kulturen som vi alla känner till och varit med om. Vilken kultur hjälper ditt projekt framåt egentligen? 
 
#2 Kultur är mer (så mycket mer) effektiv än strategi → ”Använd bästa omdöme i alla situationer. Det kommer inga ytterligare regler” – Nordstroms policymanual i sin helhet. I princip ger de sina medarbetare mandat att göra vad som behövs.
 
#3 Kultur skapar konkurrenskraftig differentiering → ”Reklam är den skatt som du betalar på att ha en medioker kultur” – Robert Stephens. Er kultur sätter tonen för ert projekt! Vi har alla varit i ett ”dåligt” projekt. Oftast är det en person/personer som ställer till det. Det kan vara du i ditt nuvarande projekt. Skulle du inte vilja att någon berättade det för dig? Jag tänker på the Peter Principle, som säger att alla når sin nivå av inkompetens förr eller senare.

En bra kultur är dessutom det ultimata rekryteringsverktyget. Om du fick välja mellan två jobb där pengarna och villkoren var väldigt lika, vad skulle du då titta på för att kunna göra ett avgörande beslut? Kanske arbetskulturen? Kanske projektledaren – som, förresten, är den som sätter kulturen? Alla vägar leder till kulturen.
 
#4 Kultur kommer att ha en betydande inverkan på din vinst eller deadline. → Administrativa regler finns för att få alla som inte följer reglerna att ställa sig i led. Tänk om man tillämpade #2?
 
Titta på denna video!
https://www.youtube.com/watch?v=fW8amMCVAJQ

Försöka att vara virket för en kultur ni brinner för, if you know what I mean. ☺

Med vänlig hälsning
 
Herr Khaki

Kontakta mig gärna på mattias.khaki@gmail.com – använd ämne ”Herr Khaki”.

 

Mattias Khaki är ny krönikör och en entusmianserande projektledare som idag jobbar på Sigma IT Consulting. 

2018-08-07