Till startsida

Jag heter Isabel Bergling Olanders och är ny som volontär och skribent för PMI Sweden Chapter. Jag arbetar sedan 2015 på Swedavia med flygplatsutveckling. Tidigare med olika infrastrukturella byggprojekt på Airside inom Brommas utvecklingsprogram för att möta dagens och framtidens kapacitetsbehov och senast med ett operativt projekt som jag ska berätta mer om.

Jag har en master i företagsekonomi vid Uppsala Universitet och är projektledare sedan 2011. Inledde karriären som Trainee för Volvos Internationella Traineeprogram, som bland annat innebar ett spännande uppdrag i Kina. Drev sedan projekt inom produktutveckling för eftermarknaden under drygt tre år på Volvo Construction Equipment.  

Jag är mycket språkintresserad och talar spanska, franska och portugisiska efter några års studie- och praktikperioder utomlands.

Berätta om ett av dina nuvarande projekt och din roll. 

Det senaste projektet syftade att förbereda Arlanda flygplats för UEFA Europa League-finalen som spelades på Friends Arena den 24 maj 2017. Projektet innefattade logistisk planering för 60 extra charterflighter till flygplatsen samt alla kommersiella åtaganden gentemot UEFA och sponsorer.

Svenska Fotbollförbundet ansvarade för det lokala värdskapet. Projektet innebar samarbete med bland annat Stockholm Stad, Solna Stad, Friends Arena och polisen.

Finalen blev en riktig folkfest i strålande försommarsol med holländare och engelsmän som ”intog” Stockholm. Det gick nog inte någon förbi vilket evenemang som staden stod värd för den här dagen.

Nedan ett foto från specialuppställningen på en av våra rullbanor på Stockholm Arlanda Airport under matchdagen. Flygplatsen slog passagerarrekord; 100 000 passagerare ankom eller avgick under matchdygnet.

Foto: Daniel Asplund

Var la du mest av din tid i projektet?

Planeringsfasen och intressenthantering.

Vilka var de största utmaningarna i projektet?

Att ständigt hålla interna och externa intressenter uppdaterade samt att detaljplanera trots begränsad information om chartertrafiken inför matchdygnet.

Vad har du lärt dig genom att leda det här projektet?

Att rätt personer med engagemang är helt avgörande för så här omfattande eventprojekt. Det är omöjligt att skaffa sig en överblick över allt, man behöver ambassadörer.

Därtill har jag lärt mig massor om hur en stor flygplats olika processer fungerar. En värdefull kunskap inför nästa projekt på någon av våra flygplatser.

Vad skulle du säga är den viktigaste färdigheten som projektledare?

Att vara strukturerad, motiveras av ett högt tempo samt ha en god kommunikativ förmåga för att finna effektiva lösningar tillsammans med sakkunniga.

Nämn några av dina framgångsfaktorer?

Involvering av duktiga och motiverade medarbetare, ett gott samarbetsklimat genom respekt för allas enskildas kompetenser och tid, samt att ha kul på arbetet.

Hur ser ditt drömprojekt ut?

Jag brinner för hållbarhet, vi har inget annat val än att ägna oss åt det nu och i framtiden och inom området finns det obegränsad potential! Skulle vilja driva ett projekt inom cirkulär ekonomi, där vi tar fram och implementerar ett koncept som återanvänder våra resurser på något sätt, och allra helst på våra flygplatser.

Isabel Bergling Olanders, PMP®, Projektledare, Swedavia

Relaterad information

Swedavia Konsult

Swedavia