Till startsida

Vad är LIM (Leadership Institute Meeting) och hur påverkar det mig? 

PMI står varje år värd för LIM, som finns till för att sammanstråla ledare från lokala PMI-chapters över hela världen. Ett tillfälle att utöka sitt nätverk, samverka med andra ledare, dela sina erfarenheter och lära av varandra. Jag ska försöka att ge er min syn på konferensen som en förstagångsbesökare. 

I årets upplaga av LIM stod Berlin som värdstad och arrangerades av PMI Global och de fyra kapitlen i Tyskland: Berlin, Köln, Frankfurt och Sydtyskland. Jämfört med Region 8-mötet är LIM huvudsakligen organiserad av PMI Global med stöd från det lokala kapitlet/kapitlen, medan Region 8-mötet är tvärtom. 

Tre dagarskonferensen startade med ett seminarium där alla chapters från Region 8 samlades och diskuterade kring olika ämnen. Det tilldelades olika ämnen och var och en kunde välja det ämne som verkade mest intressant, för att sedan delta i diskussionen under 30 minuter innan det var tid för rotation. Ett bra sätt att träffa andra individer som delade liknande intresse som mig själv, vilket naturligtvis var medlemskap

Efter att ha deltagit i flera seminarier sammanställde jag en ledande fråga: 

Hur kan PMI stötta och vara relevant för dig i processen att flytta din professionella karriär framåt? 

Denna vägledande fråga innehåller några intressanta idéer som framhävdes ytterligare på olika seminarier. Jag kommer att djupdyka lite i detta nedan: 

Hur kan PMI stötta...

PMI flyttar sig från att leverera samma produkt till alla och vill därmed bli mer dynamisk i sitt sätt att tjäna sina medlemmar. 

...och vara relevant...

Denna del syftar till att stödja medlemmen med vad som är av intresse för varje specifik situation och tid i livet. Därför måste PMI globalt såväl som på lokala nivåer arbeta aktivt tillsammans med sina medlemmar för att tillhandahålla relevanta tjänster. Det kan vara allt från centrala tjänster som projectmanagement.com till lokala seminarier och nationella konferenser som passionforprojects.org. 

...för dig...

En av de tre pelarna i PMIs strategi från 2017 är "kundcentricitet" (de andra två är strategiskt fokus och organisatorisk rörlighet (agility) - www.pmi.org/strategicplan) och lägger hela fokus på medlemmarna. T.ex. "Hjälp mig att lära mig terminologin", "Hjälp mig att öka min trovärdighet", "Hjälp mig att avancera i min karriär" ?. 

...i processen ... framåt...

PMI vill inte bara att du ska bli certifierad eller hjälpa dig att uppnå någonting idag, de vill att det ska bli ett livslångt lärande som kontinuerligt hjälper dig att avancera i vilken situation du än befinner dig. 

...din professionella karriär?

Nyligen publicerade PMI en ny segmentering för att fastställa vilka kategorier av individer som PMI fokuserar på att stötta. Dessa har alla en koppling till projektledningsbranschen och är listade tillsammans med det jobb som ska utföras för varje segment: 

1. PMO-ledare - ta teori till praktisk tillämpning inom organisationer 

2. PM Community Volunteers - få kredabilitet för volontärerfarenhet 

3. PM Pros - specialisera & skaffa färdigheter för att kvalificera sig för framtida möjligheter 

4. Next-Gen PMs - lära sig språket och bygga upp trovärdighet 

5. Skill Builders - Ökad kompetens, så jag kan komma igång snabbt

6. Ambitiösa PMs - specialisera & finslipa befintliga färdigheter, så jag kan förbättra min effektivitet 

Denna ledande fråga kan också vara värdefull för oss volontärer att fråga våra medlemmar vid tillfälle, men kan också vara  värdefullt att fråga sig själv som medlem för att styra sin resa: Hur kan PMI hjälpa mig att flytta min professionella karriär framåt? 

Så, till frågan, varför ska du bry dig om LIM? Om du är, som jag, intresserad av projektledning, att vidareutveckla projektledning som ett professionellt yrke och att bevisa att det ger stort värde till organisationer, ger LIM en möjlighet för dig att fördjupa din kunskap inom området. LIM möjliggör utbyte av best practice från hela världen för att hjälpa ledare inom PMI att etablera strukturer och processer, som direkt ger förbättringar till oss inom PMI SE. Som i alla organisationer och särskilt i organisationer uppbyggda av volontärer finns det begränsade resurser och genom att lära av varandra kan vi undvika redan kända fallgropar och därigenom lägga resurser på initiativ som vi tror har störst effekt för tillfället. 

Flera styrelseledamöter från PMI SE deltog i årets LIM med målet att ta tillbaka energi, idéer och framgångshistorier och vi hoppas att alla ni, våra medlemmar, kommer att följa med på den här resan.

Om du känner att ökat medlemsvärde är intressant och vill bidra så finns det flera sätt. Allt från att skicka in din ide(er), till att bli medlem i PMI SE. Det finns även för tillfället en möjlighet för dig att gå med i teamet som arbetar med medlemskapsfrågor och allt som är på gång. Tveka inte att kontakta mig oavsett vilken fråga du har. 

Låt oss utveckla projektledningsbranschen och göra fantastiska saker tillsammans!

Daniel Stenholm 

VP of membership 

 

Stora delar av den svenska styrelsen var på plats på årets upplaga av PMI LIM EMEA.

 

2018-07-04

Snabbfakta

PMI medlemmar: 

Ca 500 000 

PMI-medlemmar inom EMEA:

Ca 80 000 (16%) 

Medlemmar i PMI SE:

Ca 1 600