Till startsida

Min titel är chef, men min egenskap är ledare

Som chef har du oftast personal, budget och ekonomiskt ansvar. Samt arbetsmiljöansvar och en rad andra ansvar, vilka kräver olika kompetenser. Som ledare ska du se till att din personal tillsammans, med eller utan dig, bidrar till resultat och budget. Att alla bidrar till god arbetsmiljö och att alla får förutsättningar för att utvecklas och att bidra inom olika ansvarsområden.

Så som jag ser på saken är det skillnad mellan chef och ledare, men jag tycker dock inte att den ena måste ta ut den andra. För att vara en bra chef måste man vara en bra ledare, men de är inte synonymer till varandra.

Ledare är att ta ett ansvar för visionen och det högre syftet. Att ha en tydlig och stabil värdegrund. Att förklara mål och delmål och även vägen dit. Att man är förebild och är med både i med- och motvind, 

En del föds som ledare. En del kan tränas till ledare. Några är vad jag kallar "wannabe". Jag älskar att LEDA! Att leda är naturlig för mig. Definitionen av att leda för mig är att skapa en relation, ett förtroende och att "påverka" en förflyttning från A till B. Med passion, mod, respekt och förståelse. Samtidigt är jag bra på att fatta beslut för verksamhetens bästa. 

Jag gör det enkelt utan krångel. Varför? Eftersom ledarskap ska vara ENKELT! Eftersom jag leder MED människorna omkring mig. Det vore dumt att tro att man är ensam som ledare. Det finns inget jag och dem. Finns bara VI. Jag vet det. "En ledare skapar nästa ledare och inte bara följare." 

Min önskelista till "bästa" chefen:

  • Var den chefen som Dina medarbetare är stolta över att jobba med. Var den chefen som är stolt över sina medarbetare 

  • Var den chefen som Dina medarbetare förstår varför du får äran att leda dem. Var den chefen som förstår varför Du är chefen och har fått äran att leda dem.

  • Var den chefen som de lär sig något nytt av varje dag, vecka och/eller månad. Var den chefen som Du lär dig något nytt av dina medarbetare varje dag, vecka, månad.

  • Var den chefen som tar fram det bästa hos dina medarbetare. Var den chefen som Dina medarbetare lyckas att ta fram dina bästa egenskaper.

  • Var den chefen som generöst ger energi till sina medarbetare. Var den chefen som tar emot energi från Sina medarbetare.

  • Var den chefen som tålmodig och tydlig vägleder sina medarbetare mot målet. Var den chefen som dina medarbetare vågar fråga Varför, hur, när och tålmodig följer dig mot målet .

  • Var den chefen som satsar på "Vi". Var den chefen som medarbetarna satsar på "One for all, all for one".

Ger man så får man!

Taggar:

2020-03-25

Foto: Mahshid Rasti

Kimiya Näslund har under 14 år arbetat som retailchef, föreläsare, utbildare, coach samt mentor, och har sin stora passion i drivkraften till förändring. Kimiyas ledarskapsfokus är att skapa en sund företagskultur, hur man på bästa sätt leder sig själv och andra samt hur man åstadkommer förändringar i förbättringssyfte med alla olikheter vi har på arbetsplatser och nyttjar dem som styrka och resurs.