Till startsida

Hur kunde de missa att se?

Flygplatsen i Palma de Mallorca i torsdags samtidigt som köerna på Arlanda fyllde hela terminal 5 plus Sky City. Notera att Palma hanterar fler passagerare än Arlanda.

Jag tror det var förre stadsministern Stefan Löfven som var först att säga ”Vi såg inte det komma”. Det var 2015 under den stora flyktingströmmen, sedan dess har vi hört detta uttalas vid olika sammanhang – pandemin, gängvåldet, skolan, tågförseningar, passhanteringen och Arlandas köer.

Befinner sig Sverige i en systemkollaps? Hur har vårt välutvecklade högskattesamhälle förvandlats till ett kösamhälle, så som DN:s chefredaktör Peter Wolodarski uttryckte för drygt en vecka sedan? Brist på resurser kan det knappast vara även om det skriks efter mer från flera håll. Det är snarast struktur och ansvarstagande som saknas.

Om företag, myndigheter och politisk styrda organisationer leds på samma ansvarslösa sätt som de hanterar projekt förstår jag varför vi upplever den kaos vi gör. Idag utgör värdet av alla projekt nästan 50% av vår BNP. Det är väl bra då projekt är en effektiv och tydlig arbetsform, men mycket riskabel då de som beställer projekten ofta saknar nödvändig kunskap om arbetsformen. Bristande beställarkompetens är ett stort hot och ofta orsaken till att projekt blir dyrare, försenas eller inte levererar nytta för verksamheten. Detta bekräftas av många frustrerade projektledare som jag dagligen möter.

Det blir inte bättre av att ogenomtänkta snabbt framförhandlade lagförslag klubbas igenom i Riksdagen. Ofta saknas det både konsekvensanalyser och uppföljning efteråt enligt ledarskribenten Emil Uddhammar på SvD i söndags. Lätt att dra slutsatsen att en stor del av våra gemensamma skattemedel inte används optimalt. Lite hårde uttryckt slösas bort.

För att lyckas med att förändra det som inte fungerar behövs både en förmåga att prioritera rätt samt kunskap om metoder att utföra det. Detta brukar uttryckas som:

  • Förmågan att göra rätt saker!

  • Förmågan att göra saker rätt!

Det första handlar om att känna sin verksamhet och kunna prioritera medan det senare handlar om att ha och behärska en metodik.

/Bo Tonnquist

 

2022-06-15

Författare
Bo Tonnquist