Till startsida

Har du modet att stänga av din telefon?

Vågar du stänga av telefonen och ta ansvar för när du vill vara tillgänglig, och på så sätt ta ansvar för din egen hälsa?

När jag fick min första mobil med möjlighet att ta emot mejl, en Nokia, trodde jag att jag skulle dö. Att min dåvarande chef hade sina rötter i Finland och att valet därför föll på en Nokia, är egentligen helt oväsentligt i sammanhanget. Det som däremot är av vikt är att när han sträckte fram telefonen till mig tackade jag inte, utan min kommentar blev; Den här kommer att döda mig! Och så höll det på att bli. Jag var numera ständigt nåbar, 24/7. Även när jag körde bil i 180 på 110-väg, samtidigt svarandes på mejlen, som kom in i en helt osinande ström, och försökte undvika både väggrenen och mötande trafik. 

När arbetsgivare ger sina medarbetare mobiltelefoner ses telefonen som ett arbetsredskap och det är nog få som tänker på konsekvenserna. Våra telefoner gör det möjligt att läsa mejl, arbeta med dokument och vara nåbar dygnet runt. Den som inte stänger av sin telefon är aldrig mer än en armlängd bort från kollegor, arbetsgivare, kunder eller leverantörer, oavsett om det är dag, kväll, helg eller semester. 

Byter fokus 37 gånger per timme

Forskning från 2010 visade att vi då bytte webbsida, kontrollerade e-post eller andra program nästan 37 gånger i timmen. En siffra som idag, 9 år senare, med största sannolikhet inte är lägre. 2008 konsumerade vi människor tre gånger så mycket information varje dag som de gjorde 1960. Den siffran har nog heller inte sjunkit.
 
Vår hjärna förstår inte att mobilens pling enbart är uppdateringar utan den reagerar med varning och beredskap. Det handlar om våra primitiva impulser, och att reta dessa impulser har visat sig vara vanebildande. Utan stimulans får vi abstinens och vi blir uttråkade.
 
Vad händer då om vi ständigt är uppkopplad? Svaret läste du precis, vår kropp har ständigt en hot- och flyktberedskap. Och när vi står i beredskap kan vi omöjligt leverera och prestera på den nivå vi verkligen har kapacitet till. Och vi är ju på vår arbetsplats för att leverera.

Vår hjärna är i stort utformad som den var för 50 000 år sedan när våra förfäder levde på savannen. Stress är en nödvändig funktion, våra förfäder hade inte överlevt om de inte hade blivit stressade och känt flyk- eller fäktbeteende när det stod öga mot öga med ett lejon.

Om vi nu med forskningens hjälp inser att vår mobil som plingar till eller bara finns där i ögonvrån, ljudlöst, påverkar vår stressnivå likt ett lejons närvaro. Hur skulle det vara att ha lejonet tyst liggandes där på skrivbordet? Ständigt närvarande, 24/7!

Om vi ska kunna ta hand om oss själva, vår hälsa och samtidigt prestera behöver vi låsa in vårt lejon i ett annat rum med jämna mellanrum för att kunna fokusera helt och fullt. Vi kan omöjligt ha 100 procent uppmärksamhet på arbetsuppgiften eller samtalet om vi hela tiden har ett lejon i hasorna.

Många säger att vi behöver stänga av notifieringar och sätta på ljudlöst. Däremot är det inte lika många som uppmanar till att vi stänger av telefonen, sätter den på flygplansläge och till och med lägger den i ett annat rum. Min känsla är att vi inte riktigt vågar stänga av den. Tänk om någon behöver mig? Eller står det egentligen för: Tänk om jag missar något!?

Jag själv behöver vara tillgänglig för samtal från mina kunder och har min telefon påslagen men när jag verkligen behöver fokusera på en uppgift stänger jag av den.Jag har nämligen bestämt mig för att den inte ska bli min död. Jag lägger den till och med utom synhåll. Forskning har visat att bara genom att vi ser mobilen så går våra tankar till bland annat mejl som vi väntar eller glömt skicka.

Om jag har missat eller ett eller annat samtal så är det så men det hade jag gjort även om jag hade haft ett uppdrag, för då har jag alltid min telefon på flygplansläge för att ha fullt fokus på mitt uppdrag och min uppdragsgivare. Hur skulle det se ut om jag arbetade med stressreducering och självledarskap med en ledningsgrupp och min mobil ringde eller plingade för sms och mejl? Min trovärdighet skulle få sig en ordentlig törn.

Det krävs mod att ha makten över sin mobil, makt att kunna arbeta ostört och fokuserat. Har du det modet?

Eva Svärd

Eva erbjuder workshop och föreläsning med fokus på stressreducering, självledarskap samt förhållningssätt och bemötande.

eva@evasvard.com

 

Taggar:

2019-08-21