Till startsida

Elektriska projekt

Volvo 2018 XC90 T8 plug-in hybrid. Foto: Volvo

Vägreglerna ändras. Elektriska fordon (EV) kommer att bli billigare att köpa än förbränningsmotorer år 2029 och kommer att gå om i försäljning senast 2040, enligt Bloomberg New Energy Finance. Som svar på ökad efterfrågan och skärpta utsläppsbestämmelser satsar biltillverkare stort på EV-projekt och ser över sina produktionsanläggningar.

Volvo Car Corp, ett dotterbolag till Volvokoncernen, har åtagit sig att utrusta alla modeller med elmotorer från och med modellår 2019. Inom Volvo-koncernen är mjukvaran högsta projektprioritering, säger Torbjörn Holmström, senior rådgivare till VD på Volvo Group, Göteborg, Sverige. Medan organisationen använder samma ramverk för projektledning för att utveckla EV som det har för traditionella fordon, finns det ett mer intensivt fokus på mjukvara med den tidigare. "Mängden mjukvara som krävs för dessa fordon är enorm. Resultatet är ett växande behov av mjukvaruingenjörer, utvecklare och kvalitetssäkringsmetoder", säger Holmström.

Att försöka möta kundernas krav presenterar ännu en utmaning. "Vi måste veta vad våra kunder behöver och översätta det till livskraftiga produkter", säger han. "Det som gör uppgiften svår är att systemen, energikällan och infrastrukturen för att bygga förbränningsfordon är mer än 100 år gammal. Vi är fortfarande i de tidiga stadierna för att bygga ut infrastrukturen för elbilar."

Detta är ett utdrag ur artikeln "Forward Charge" i PM Network. Du hittar artikeln i dess helhet här.
 

2018-06-02