Till startsida

Disciplined Agile - Det agnostiska ramverket för agil leverans

PMI köpte under hösten Disciplined Agile Consortium, och har börjat integrera det i verksamheten. Disciplined Agile (DA) ger enkel vägledning för att hjälpa individer, team och organisationer att effektivisera sina processer på ett sätt som passar sammanhanget. Vilket ger en grund för det som kallas “business agility”, att organisationen är lättrörlig och flexibel. DAs grundläggande råd är att börja där du är, göra det bästa du kan med tanke på den situation du möter och alltid försöka bli bättre.

Disciplined Agile är ett erkänt ramverk som kompletterar den mer traditionella projektledningen

DA är agnostisk och pragmatisk. DA-verktygslådan bygger på hundratals metoder och tekniker från olika källor, inklusive Scrum, Spotify, Extreme Programming (XP), Kanban, Agile Modeling, SAFe, Unified Process, DevOps och många fler. DA sätter dessa tekniker i ett sammanhang för dig på ett agnostiskt och pragmatiskt sätt och ger råd om hur du väljer det bästa arbetssättet för dig med tanke på den situation du möter.

Disciplined Agile beskriver hur de olika aktiviteterna som Solution Delivery, IT-drift, arkitektur, portföljstyrning, säkerhet, ekonomi, inköp och många andra fungerar tillsammans. DA beskriver också vad dessa aktiviteter bör ta itu med, tillhandahåller en rad alternativ för att göra det och beskriver de avvägningar som är associerade med varje alternativ.

Disciplined Agile (DA) är organiserad i fyra lager:

  1. Disciplined Agile Delivery (DAD)

  2. Disciplinerade DevOps

  3. Disciplined Agile IT (DAIT)

  4. Disciplined Agile Enterprise (DAE)

Varje lager består av ett antal “blad”, som var och en innehåller ett antal viktiga mål. 

Enterprise Agility: Process Blades

Lager 1: Disciplined Agile Delivery (DAD)

Disciplined Agile Delivery (DAD) är en inlärningsorienterad hybrid agil metod som sätter individen först, för leverans av IT-lösningar. Den har en livscykel för leverans av riskvärde, är målstyrd, är företagsmedveten och är skalbar. DAD är grundlagret för DA-verktygssatsen. Det främjar en målbaserad, snarare än en receptbelagd strategi, som gör det möjligt för team att välja sitt arbetssätt.

Lager 2: Disciplined DevOps

Disciplined DevOps är effektiviseringen av IT-lösningar och IT-verksamhetsaktiviteter, tillsammans med stöd av organisationsövergripande IT-aktiviteter såsom säkerhet och datahantering, för att ge effektivare resultat till i organisationen. Disciplined DevOps utökar Disciplined Agile Delivery (DAD).

Lager 3: Disciplined Agile IT (DAIT)

Disciplined Agile IT (DAIT) tar upp hur man tillämpar agile- och lean-strategier på alla aspekter av IT-processer. DAIT utökar Disciplined DevOps, som i sin tur förlänger Disciplined Agile Delivery (DAD).

Lager 4: Disciplined Agile Enterprise (DAE)

Disciplined Agile Enterprise (DAE) känner och reagerar snabbt på förändringar på marknaden. DAE gör detta genom en organisationskultur och struktur som underlättar förändringar inom ramen för den situation som organisationen står inför. Sådana organisationer behöver ett lärande tankesätt i den dagliga verksamheten och underliggande trimmade och smidiga processer för att driva innovation.

Disciplined Agile & PMI

Vi hoppas att detta har gett dig en inblick i vad Discplined Agile har att erbjuda. Vi tror starkt på styrkan i att kombinera projekt och agilt. PMI köpte under hösten Disciplined Agile Consortium, och har börjat integrera det i verksamheten. Klas Skogmar är utsedd som Disciplined Agile Champion för PMI Sweden Chapter.DA är ett utmärkt komplement till PMIs standarder och certifieringar. De framgångsrika organisationerna är de som inte litar blint på beskrivande metoder, utan de som kombinerar projekt och agilt, processer och metoder - efter sina förutsättningar och sammanhang. 

Vill du veta mer? Anmäl dig till Passion for Projects Congress 9-10 mars i Malmö där vi kommer ha ett pass om DA. Klas kommer även genomföra ett antal webinar, så håll utkik i vårt kalendarium!

Av:

Klas Skogmar, DA Champion, PMI Sweden Chapter

Richard Svahn, VP Marknadsföring och kommunikation, PMI Sweden Chapter

 

Mer information

Disciplined Agile 

Choose Your Wow! Agile Across all of IT (DAIT)

Choose Your Wow! DevOps in the Enterprise

Webbinarium - You May Be Agile, But Are You Disciplined Agile?

Taggar:

2020-02-21