Till startsida

Den eviga spoilern
- samspelet mellan tal och bild

Att stötta sitt budskap med bilder är sedan länge det förhärskande sättet att göra presentationer. Tyvärr innebär det att vi ofta utan att reflektera utgår ifrån att ett anförande är samma sak som en PPT. 

Nåväl, bilder som åskådliggör och förstärker det vi vill förmedla kan vara hur bra som helst. Och hur förödande tråkigt som helst… Hur man kan bygga sina bilder mer pedagogiskt borde förstås många fler fundera mer på. Inom ämnet presentationsteknik är detta naturligtvis en viktig och ofta förekommande fråga. Men, något det talas betydligt mindre om är dramaturgi och samspelet mellan tal och bild. 

Det absolut rådande förfaringssättet i samband med presentationer, oavsett om sammanhanget är fysiskt eller digitalt, är att ta fram en bild och sedan tala till den. Därefter tar man fram nästa bild och talar till den o s v. Jag säger inte att detta fel men jag säger att det är tråkigt och inte särskilt pedagogiskt. Till mer än femtio procent av bilderna kan man tala först och sen ta fram bilden. Man ”krattar” helt enkelt manegen för det som illustreras. 

Tänk dig att du anför något om it-utveckling, eller något annat, rörande din organisation. Och att du talar och berättar först för att sedan visa den illustrerande grafen istället för att göra det direkt. På detta sätt ökar du förutsättningarna för att åstadkomma en dramaturgi och berättelse som skapar förväntan och nyfikenhet. Mottagaren triggas, attraheras, stimuleras. Jämför med när vi läser en saga för barn. Vi visar inte bilden först och läser sen. Det vore ju samma sak som att avslöja vad som komma skall. Här barn ser ni hur vargen äter upp mormor-nu tar vi det från början.

Faktum är att mekanismerna som skapar stimulans och närvaro är de samma för en grupp sexåringar som för en grupp tekniker, ekonomer eller hr-specialister. Den skillnad som finns mellan barn och vuxna är att den vuxne vet att man måste försöka skärpa sig, man är på jobbet, man kan tjäna på att lyssna. MEN – riktigt bra presentation handlar om att få mottagaren att lyssna oberoende av kontext, ämne, innehåll. Därför att du genom dramaturgi (och tilltal förstås) – som till stor del handlar om samspelet mellan tal och bild, jag kan inte nog tjata om detta, skapar NYFIKENHET.

Fysiskt eller digitalt.Vad föredrar du? Vassare, mer spännande, intresseväckande kommunikation. Eller motsatsen, den eviga spoilern?

/Per Furumo

Per Furumo är konsult i talarträning/retorik/presentationsteknik. Som röstspecialist sticker Per ut bland Sveriges retorikkonsulter. Bland kunderna finns en mängd av våra stora företag och organisationer, Regeringskansliet, EU-kommissionen, FN, offentliga personer inom näringslivet och många andra. 

 

2021-01-31

Per Furumo