Till startsida

Profiler genom åren - Mattias Georgson Petrén

Här möter du Mattias Georgson Petrén, mångårig volontär och ordförande i PMI SE. Idag är Mattias sedan några år avgående ordförande, vilket innebär att han stöttar den nuvarande styrelsen med erfarenhet och kunskap. Mattias är även en välkänd profil i PMI's globala organisation då han är mentor och stöd, s k Region Mentor, till 15 st PMI chapters i 12 länder i norra Europa. 

Du var med och startade upp vad som idag är norra Europas största mötesplats inom projektledning, Passion for Projects Congress. Hur gick det till?

Vi hade många diskussioner i styrelsen på den tiden då Anders Bjurestig var ordförande. Vi diskuterade många frågor om hur vi skulle utvecklas som organisation. En av dessa ledde till att vi bestämde oss för att starta en konferens. Vi tittade en hel del på andra konferenser i landet och funderade på hur dessa kunde kompletteras. Att vi finns i hela landet var en aspekt. Att vi är internationella en annan. Att sätta priset lågt var viktigt, pengarna skulle inte hindra någon från att delta. Vi gjorde också valet att det skulle löna sig att bli medlem. Med prisdifferens mellan medlemspris eller ickemedlemspris ville vi driva medlemskap. Att rotera kongressen i hela landet var från början en självklarhet. Vi diskuterade språk en hel del. Inom PMI är det lätt att vi hela tiden arbetar på engelska, men målgrupperna i Sverige behöver både svenska och engelska föredrag. Därav att vi nu eftersträvar en jämn fördelning. Det var Anders Tjernberg och Lotta van der Veen, som tillsammans med en handfull volontärer drev igenom den första kongressen i Göteborg. Vi satte målet 200 deltagare, och vi hade ca 350. Succé helt enkelt!

Berätta lite om hur vi har jobbat med vår närvaro på webben.
 
Vår första hemsida vet jag inte mycket om. Michelle Vithal Bergström var den som ledde rebrandingen av PMI SE till den nuvarande internationella PMI-standarden. Vi var med i piloten och fick väldigt mycket uppskattning internationellt när vi drivit igenom den. Till vår hjälp har vi länge haft Charlotte Rodenstedt. Hon har arbetat med oss när det gäller all vår grafik, och var även den som tog fram en grafik för Passion for Projects Congress som passar till PMI's varumärke. Passionforprojects.org var det Dimitrij Aleshkov som registrerade. Johan Sporre m fl arbetade hårt att ta fram en webbplats. Sedan dess har hela vår webbplatform uppdaterats under ledning av Christina Andersson.

Hur hittade du till PMI och PMI SE från första början och hur såg ditt engagemang ut på den tiden?

Min väg in i PMI var via jobbet. Min chef tyckte jag skulle certifiera mig som PMP, och det blev jag i december 2006. Som certifierad behöver man jobba med att bibehålla sin certifiering inom ramen för den treårscykel som finns. Det var dock ganska få seminarier i Malmö. Jag deltog i flera seminarier i Danmark och vid ett par i Stockholm och Göteborg. Vid Malmöseminarierna pratade jag med dåvarande Branch Chair Anders Bjurestig, om hur man skulle kunna utveckla verksamheten. Dessa samtal tilldrog valberedningens uppmärksamhet. Anders råkade vara skåning, men som boende i Stockholm var det omständligt att anordna events i Skåne. Jag tog över från Anders i mars 2008. 2008-2011 utvecklade vi verksamheten i Syd. Kristian Widén, Alicia Medina och Ralf Müller var de första volontärerna i Malmö. Dessa byggdes så småningom på med många många fler. Vi bestämde oss för att etablera ett Helsingborgsnätverk där Anders Lundin och Dimitrij Aleshkov var drivande. Våra första stora events var en byggdag och en verktygsdag. Till slut fick vi ansvaret för Passion for Projects Congress, som hölls på Hilton i Malmö mars 2012. Kongressen blev utsålt en månad i förväg och vi nådde 450 deltagare. 

Mattias Georgson Petrén, mångårig ordförande i PMI SE

Mycket har hänt under dessa tjugo år, vad tycker du är värt att lyfta fram lite extra?

PMI SE har utvecklats rejält under tiden. Från att jag började tycker jag att ett par saker varit riktigt viktiga. En är att vi lärt oss att etablera självdrivande nätverk. Det andra är att vi skapat Sveriges viktigast mötesplats för projektintresserade i form av Passion for Projects Congress.

Vad har ditt engagemang i PMI SE givit dig?
 
Jag har fått väldigt mycket av mitt engagemang. Först och främst ett nationellt och internationellt nätverk. Jag har under tiden även lärt mig väldigt mycket inom projektledning, ledarskap och organisationsutveckling. 

Vilket område inom projektledning tycker du är extra intressant just nu?
 
Inom projektledningen gillar jag nyttorealiseringsdiskussioner, att vi alltid diskuterar varför gör ett projekt. Sedan gillar jag att implementera agila metoder utanför mjukvaruutveckling. Agila metoder handlar om väldigt mycket mer än scrum, och många delar kan användas i flera delar av projektledning. Parprogrammering kan användas vid maskindesign, gamestorming kan användas vid riskidentifiering etc.

Vad önskar du se händer i framtiden inom PMI SE?

Framgent ska det även bli intressant att se PMIs nya strategi implementeras både globalt och i Sverige. Det blir även intressant att se hur vi tar hand om nya generationer av projektledare. I flera decennier har många varit vad vi kallar accidental project managers. Dvs många av oss har snubblat på rollen i yrkeslivet och fastnat. Nu är det många som läser projektledning på universitetet och vill ha rollen när de börjar jobba. Det kommer ställa helt nya krav på organisationer. Helt plötsligt kommer många av de som beställer projekt, ledningsgrupper mm befinna sig i situationer där medarbetare är väl initierade i projektformen utan att de själva är det. Det innebär att för att vi ska lyckas med projekt i framtiden måste ledningsnivåerna i organisationer förstå projektformen, och i detta har PMI en roll att spela.